Wykonanie
Sernik na spodeczku, popołudzień, a za oknem nieokiełznany kwiecień-plecień. Bardzo dobrze to brzmi.I jest do zrealizowania. Wystarczy wygrzebać kilka pospolitych produktów z dna lodówki.
Żurawina dodaje niepowtarzalnego smaku wypiekowi, nie do zastąpienia :)
Składniki ( na 8 porcji, tortownicę o średnicy 20 cm):
ser biały chudy 500 g2
jaja2 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżka
masła1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżki
cukru3 łyżeczki
mąki ziemniaczanej2 garście
suszonej żurawiny 40 g
aromat pomarańczowy 3 krople
Ser rozgnieć widelcem.
Żółtka ubij z
cukrem, miękkim
masłem,dodaj
jogurt. Następnie partiami dodawaj
ser oraz
mąkę ziemniaczaną z
sodą. Miksuj do utworzenia jednolitej masy. Ubij pianę z
białek i łyżką, dokładnie acz delikatnie wymieszaj z masą
serową. Na samym końcu dodaj
żurawinę i jeszcze raz wszystko wymieszaj.Masę przelej do tortownicy (śr. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 35 minut.Wartość Kaloryczna 150 kcal (1 porcja)
Białko 16,2 gWęglowodany 15 , 1 gTłuszcz 2 , 7 g