ßßß

Składniki (na 2 porcje czyli około 18 pierogów):Ciasto:1 szklanka mąki pełnoziarnistej0,5 szklanki ciepłej wodyNadzienie:2 łyżki miodupół łyżeczki imbiru mielonegoopakowanie śliwek (mrożone) 450 gZ mąki i wody zagnieć ciasto, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na 30 minut. Rozmroź śliwki i pokrój je w kostkę. W garnku pogrzej miód oraz imbir, dodaj pokrojone śliwki i gotuj ok. 15 minut. Odcedź śliwki, a sos odłóż na później.Ciasto rozwałkuj i wykrawaj krążki. Na krążki nakładaj po łyżeczce farszu i sklejaj jak pierogi. Wrzuć na gotującą się, posoloną wodę. Polej sosem.
Wartość Kaloryczna 475 kcal (1 porcja czyli 9 pierogów)Białko 9,9 gWęglowodany 100 , 5 gTłuszcz 2 , 2 g