Wykonanie
Pora na kolejne wegańskie
mleko domowego wyrobu na blogu. Oryginalnie tutaj(link), a dziś u mnie. Było kiedyś
ryżowe , teraz czas na bardziej słodkie -
kokosowe . Idealne do koktajlów (zresztą na jego bazie pojawią się takowe na blogu),
kakao, deserów. Zresztą, któż nie kocha zapachu i smaku Bounty? Jemy . Pijąc.
Składniki (na ok 400 ml):1 szklanka wiórek
kokosowych2 szklanki wrzątkuWiórki zalej 1 szklanką gorącej
wody, przykryj i odstaw na ok. 2 godziny. Po tym czasie dodaj 1/2 szklanki gorącej
wody i blenduj wszystko parę minut. Następnie przesącz
mleko przez drobne sitko / gazę. Postaraj się wycisnąć jak najwięcej
wody z wiórek. Następnie do
mleka dodaj pozostałe 1/2 szklanki
wody, zmiksuj. Gotowe.
Mleko przechowuj w lodówce, w zamkniętym opakowaniu max 2 dni.
Wartość Kaloryczna 62 kcal (100 ml)
Białko 0,5 gWęglowodany 0 , 5 gTłuszcz 5 , 9 g