Wykonanie

Coś małego i skromnego na Weekend
Orzechowy. Pyszne i wdzięczne kuleczki :). Jeśli lubicie słodkości z
mleka w proszku, ten przepis trafi w Wasze podniebienia ... nam bardzo smakowały i błyskawicznie zniknęły. Przepis pochodzi z tej strony .Składniki na około 20 sztuk:pół szklanki zmielonych (na pył)
orzechów włoskich lub laskowych (około 60 g)5 czubatych łyżek
masła + 1 łyżeczka dodatkowopół szklanki
śniadaniowych płatków kukurydzianych1 szklanka
pełnego mleka w proszku1/3 szklanki
cukru pudruOrzechy zmielić lub kupić już zmielone. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę
masła, wsypać zmielone
orzechy i smażyć, cały czas mieszając, około 3 minut, do przyrumienienia (uwaga: szybko się przypalają!). Odstawić do ostygnięcia.
Płatki kukurydziane zmielić lub pokruszyć na proszek.Zmiksować
masło, ostudzone
orzechy i
cukier puder. Dodać
płatki śniadaniowe i
mleko w proszku, zagnieść. Otrzymana masa powinna być zwarta. Ulepić kuleczki, schłodzić.Przed podaniem można otoczyć je w cukrze pudrze, w
kakao, ja otoczyłam w zmielonych orzechach. Do kuleczek można również włożyć po orzeszku ... Przechowywać w lodówce.Smacznego :)