Wykonanie

Wspaniały sernik z
orzechami pekan przykryty pysznym sosem o delikatnym smaku
toffi. Czy można lepiej rozpocząć (i zakończyć) weekend? Oczywiście, jeśli wszystko
między tym początkiem i końcem też gra, to będą dobre 3 popołudnia... Miłego weekendu!Uwaga: sernik jest niewysoki.Składniki na spód:150 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive w gorzkiej
czekoladzie50 g
masła, roztopionego
Ciastka i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki na masę
serową:500 g
sera półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii80 g drobnego
cukru do wypieków2
jajka1 łyżka
mąki pszennej60 g
orzechów pekan, podprażonych na suchej patelni i posiekanychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki, oprócz
orzechów pekan. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Na końcu dodać posiekane, podpieczone
orzechy i wymieszać.Masę
serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.Piec w temperaturze 150ºC przez około 45 - 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, wyłożyć na niego polewę
toffi (przepis poniżej), następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Składniki na polewę
toffi:40 g ciemnego
brązowego cukru40 g
masła1 łyżka
śmietany kremówki 30%Sos
toffi wykonać roztapiając wszystkie składniki w małym garnuszku. Wymieszać do gładkości (będzie szybko gęstniał).Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .

Źródło przepisu - The Australian Women's Weekly 'Cheesecakes, baked and chilled'.