ßßß
Wspaniały sernik z orzechami pekan przykryty pysznym sosem o delikatnym smaku toffi. Czy można lepiej rozpocząć (i zakończyć) weekend? Oczywiście, jeśli wszystko między tym początkiem i końcem też gra, to będą dobre 3 popołudnia... Miłego weekendu!Uwaga: sernik jest niewysoki.Składniki na spód:150 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive w gorzkiej czekoladzie50 g masła, roztopionegoCiastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki na masę serową:500 g sera półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie1 łyżeczka ekstraktu z wanilii80 g drobnego cukru do wypieków2 jajka1 łyżka mąki pszennej60 g orzechów pekan, podprażonych na suchej patelni i posiekanychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki, oprócz orzechów pekan. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Na końcu dodać posiekane, podpieczone orzechy i wymieszać.Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.Piec w temperaturze 150ºC przez około 45 - 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, wyłożyć na niego polewę toffi (przepis poniżej), następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Składniki na polewę toffi:40 g ciemnego brązowego cukru40 g masła1 łyżka śmietany kremówki 30%Sos toffi wykonać roztapiając wszystkie składniki w małym garnuszku. Wymieszać do gładkości (będzie szybko gęstniał).Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
Źródło przepisu - The Australian Women's Weekly 'Cheesecakes, baked and chilled'.