ßßß
Są idealne, naprawdę. Z dużą ilością płatków, których obecności nie domyślilibyście się, po spróbowaniu. I z czekoladą. Jedne z naszych naj, taka zdrowsza wersja piegusków z czekoladą. Tak dobrze smakują, że już myślę, jak z nich zrobić spód do sernika, bo dlaczego nie? ;-)Składniki na około 25 - 30 ciastek:120 g masła, w temperaturze pokojowej70 g jasnego brązowego cukru muscovado1 jajko100 g płatków owsianych140 g mąki pszennej razowejpół łyżeczki proszku do pieczenia200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, posiekanej (lub drobinek czekoladowych)Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać jajko, dalej ucierać. Wsypać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając posiekaną czekoladę.Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć łyżką.Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż zaczną się lekko brązowić. Poczekać około minuty przed zdjęciem z blaszki, potem studzić na kratce.Smacznego :-).