ßßß
Oponki - ale nie z ciasta drożdżowego, a z dodatkiem twarogu. Pycha! Robi się je niesamowicie szybko, są mięciutkie, nie tłuste, prostsze w wykonaniu niż pączki. Przysmak dzieci :-).Składniki na około 30 oponek:500 g półtłustego twarogu (może być zmielony)3 jajka (lub: spróbuj dodać 1 jajko i 2 żółtka, ciasto będzie delikatniejsze!)3 łyżki kwaśnej śmietany 18%3 łyżki drobnego cukru do wypieków1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)1 łyżeczka sody oczyszczonej2 - 3 szklanki mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść do otrzymania miękkiego, nieklejącego się ciasta (należy zacząć od 2 szklanek mąki pszennej i w razie potrzeby podsypywać). Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać oponki, np. przy pomocy szklanki i zakrętki/kieliszka.Oponki wrzucać na głęboki i rozgrzany olej (temperatura oleju 175ºC), smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniczku kuchennym, posypać obficie cukrem pudrem.Smacznego :-).
Z przepisu Paulinki.