ßßß Cookit - przepis na Migdałowe croissanty

Migdałowe croissanty

nazwa

Wykonanie

Croissanty z nadzieniem migdałowym - specjalnie na Waszą prośbę. Takie jak z Marksa & Spencera. Lepsze niż z Marksa & Spencera. Teraz bardzo proste do przygotowania w domu. Najlepsze drożdżowe listkujące się ciasto z przepisu Pierre Herme, z nadzieniem mojego pomysłu. Polecam :)
Składniki na ciasto - przepis na croissanty (ok. 8 sztuk).
Nadzienie migdałowe:
1,5 szklanki zmielonych migdałów
1 jajko
1/4 szklanki śmietany kremówki
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1/2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu migdałowego, do smaku
Wszystkie składniki zmiksować, do połączenia i otrzymania gładkiej pasty.
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
płatki migdałów do posypania
Croissanty po rozwałkowaniu wyciąć, posmarować nadzieniem, zwinąć. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać platkami migdałów.
Nagrzać piekarnik do temperatury 220ºC. Piec przez 5 minut w temperaturze 220ºC. Obniżyć temperaturę do 190ºC i piec dalej przez 10 - 15 minut (jak szybko będą łapały kolor, warto je przykryć folią aluminiową, by się lepiej dopiekły w środku).
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/migdalowe-croissanty