Wykonanie
Croissanty z nadzieniem
migdałowym - specjalnie na Waszą prośbę. Takie jak z Marksa & Spencera. Lepsze niż z Marksa & Spencera. Teraz bardzo proste do przygotowania w domu. Najlepsze
drożdżowe listkujące się ciasto z przepisu Pierre Herme, z nadzieniem mojego pomysłu. Polecam :)Składniki na ciasto - przepis na
croissanty (ok. 8 sztuk).Nadzienie
migdałowe:1,5 szklanki zmielonych
migdałów1
jajko1/4 szklanki
śmietany kremówkipół szklanki drobnego
cukru do wypieków1/2 łyżeczki ekstraktu lub
aromatu migdałowego, do smakuWszystkie składniki zmiksować, do połączenia i otrzymania gładkiej pasty.Dodatkowo:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowania
płatki migdałów do posypania
Croissanty po rozwałkowaniu wyciąć, posmarować nadzieniem, zwinąć. Przed pieczeniem posmarować
jajkiem roztrzepanym z łyżką
mleka, posypać platkami
migdałów.


Nagrzać piekarnik do temperatury 220ºC. Piec przez 5 minut w temperaturze 220ºC. Obniżyć temperaturę do 190ºC i piec dalej przez 10 - 15 minut (jak szybko będą łapały kolor, warto je przykryć folią aluminiową, by się lepiej dopiekły w środku).Smacznego :)