ßßß
Croissanty z nadzieniem migdałowym - specjalnie na Waszą prośbę. Takie jak z Marksa & Spencera. Lepsze niż z Marksa & Spencera. Teraz bardzo proste do przygotowania w domu. Najlepsze drożdżowe listkujące się ciasto z przepisu Pierre Herme, z nadzieniem mojego pomysłu. Polecam :)Składniki na ciasto - przepis na croissanty (ok. 8 sztuk).Nadzienie migdałowe:1,5 szklanki zmielonych migdałów1 jajko1/4 szklanki śmietany kremówkipół szklanki drobnego cukru do wypieków1/2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu migdałowego, do smakuWszystkie składniki zmiksować, do połączenia i otrzymania gładkiej pasty.Dodatkowo:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowaniapłatki migdałów do posypaniaCroissanty po rozwałkowaniu wyciąć, posmarować nadzieniem, zwinąć. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać platkami migdałów.
Nagrzać piekarnik do temperatury 220ºC. Piec przez 5 minut w temperaturze 220ºC. Obniżyć temperaturę do 190ºC i piec dalej przez 10 - 15 minut (jak szybko będą łapały kolor, warto je przykryć folią aluminiową, by się lepiej dopiekły w środku).Smacznego :)