ßßß Cookit - przepis na Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa

nazwa

Składniki

Wykonanie

Domowa, najlepsza. Do jej przygotowania używajmy owoców organicznych, niewoskowanych, o średnio grubej skórce. Kandyzowana skórka pomarańczowa z poniższego przepisu nie jest gorzka, ale słodziutka i mięsista. Niezbędna do wypieków świątecznych :-).
Składniki na 1 , 5 szklanki:
6 dużych pomarańczy ze średnio grubą skórką, najlepiej organicznych i niewoskowanych
2 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
Pomarańcze wyszorować i wyparzyć. Obrać, dzieląc skórkę na ćwiartki. Ze skórek odkroić białą, grubszą część, wyrzucić. Pozostałą skórkę pokroić paski, następnie w kosteczkę. Miąższ pomarańczy oczywiście zjeść :-)
Pokrojoną skórkę zalać wrzącą wodą i gotować 5 minut. Odcedzić. Czynność powtórzyć.
W rondelku wymieszać wodę (1/4 szklanki) z cukrem. Wrzucić przygotowane skórki pomarańczy, gotować na minimalnym ogniu (początkowo pod przykryciem, pod koniec gotowania bez przykrycia), aż staną się półprzezroczyste, a większość wody wyparuje, około 45 minut. Wystudzić, następnie na sitku odlać nadmiar syropu (około 2 łyżek).
Przełożyć do słoiczków. Można przechowywać dość długo w lodówce lub mrozić.
Polecam!
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/kandyzowana-skorka-pomaranczowa