Wykonanie

Domowa, najlepsza. Do jej przygotowania używajmy
owoców organicznych, niewoskowanych, o średnio grubej skórce. Kandyzowana
skórka pomarańczowa z poniższego przepisu nie jest gorzka, ale słodziutka i mięsista. Niezbędna do wypieków świątecznych :-).Składniki na 1 , 5 szklanki:6 dużych
pomarańczy ze średnio grubą skórką, najlepiej organicznych i niewoskowanych2 szklanki
cukru1/4 szklanki
wodyPomarańcze wyszorować i wyparzyć. Obrać, dzieląc skórkę na ćwiartki. Ze skórek odkroić białą, grubszą część, wyrzucić. Pozostałą skórkę pokroić paski, następnie w kosteczkę. Miąższ
pomarańczy oczywiście zjeść :-)Pokrojoną skórkę zalać wrzącą
wodą i gotować 5 minut. Odcedzić. Czynność powtórzyć.W rondelku wymieszać
wodę (1/4 szklanki) z
cukrem. Wrzucić przygotowane skórki
pomarańczy, gotować na minimalnym ogniu (początkowo pod przykryciem, pod koniec gotowania bez przykrycia), aż staną się półprzezroczyste, a większość
wody wyparuje, około 45 minut. Wystudzić, następnie na sitku odlać nadmiar
syropu (około 2 łyżek).Przełożyć do słoiczków. Można przechowywać dość długo w lodówce lub mrozić.Polecam!