Wykonanie

Szybki i zdrowy deser, gotowy w 15 minut :-).
Figi skropione
Calvadosem i
miodem, oprószone
cynamonem, podawane z lekkim
sosem jogurtowym z
wanilią. Smacznego weekendu :-).Składniki na 2 porcje:8 - 10 świeżych fig2 łyżki łagodnego płynnego
miodu np. akacjowego2 łyżki
Calvadosu (lub
brandy,
koniaku)3 łyżeczki
cynamonuFigi przepołowić. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić
Calvadosem, następnie polać
miodem, oprószyć
cynamonem.Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, do miękkości.Podawać na ciepło polewając je
syropem, który zebrał się w naczyniu i z
sosem jogurtowym.
Sos jogurtowy z
wanilią:300 g
jogurtu greckiego1 łyżeczka łagodnego
miodu np. akacjowego1 łyżeczka pasty z
waniliiSkładniki wymieszać, do gładkości.Smacznego :-).