ßßß
Szybki i zdrowy deser, gotowy w 15 minut :-). Figi skropione Calvadosem i miodem, oprószone cynamonem, podawane z lekkim sosem jogurtowym z wanilią. Smacznego weekendu :-).Składniki na 2 porcje:8 - 10 świeżych fig2 łyżki łagodnego płynnego miodu np. akacjowego2 łyżki Calvadosu (lub brandy, koniaku)3 łyżeczki cynamonuFigi przepołowić. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić Calvadosem, następnie polać miodem, oprószyć cynamonem.Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, do miękkości.Podawać na ciepło polewając je syropem, który zebrał się w naczyniu i z sosem jogurtowym.Sos jogurtowy z wanilią:300 g jogurtu greckiego1 łyżeczka łagodnego miodu np. akacjowego1 łyżeczka pasty z waniliiSkładniki wymieszać, do gładkości.Smacznego :-).