Wykonanie
czas przygotowania: 1 godzina na 10-12 osóbSkładniki:- 1 szklanka
kakao- 2 paczki
herbatników- 1 opakowanie
mleka w proszku- pół kostki
masła- 1 szklanka
mleka- 1 szklanka
cukruPrzygotowanie:Na małym ogniu roztopić
masło. Do
masła dodaj
kakao i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać odrobinę
mleka. Wlej do garnka z masą
mleko , wsyp
cukier i i postaw garnek na małym ogniu i rozpuść dodane składniki. Przez cały czas mieszaj masę , by nie przywarła do dna. Później odstaw garnek w chłodne miejsce , by masa wystygła.Ostudzoną masę przelej do miski i cały czas mieszając dodawaj
mleko w proszku.
Mleka należy dać tyle , ile wchłonie masa. Gdy masa będzie dość sztywna (nie może się kruszyć ani oddzielać !)-nie dosypuj więcej
mleka. Pokrusz
herbatniki i dodaj do masy.Wyłóż foremkę papierem do pieczenia , przełóż do niej masę i wyrównaj wierzch łyżką.Wstaw blok do lodówki na ok. 2 godziny , by stwardniał. Gdy blok będzie twardy , wyjmij go z foremki , połóż na desce i pokrój.SMACZNEGO! :)