ßßß Cookit - przepis na Blok czekoladowy (ciasto)

Blok czekoladowy (ciasto)

Wykonanie

czas przygotowania: 1 godzina na 10-12 osób
Składniki:
- 1 szklanka kakao
- 2 paczki herbatników
- 1 opakowanie mleka w proszku
- pół kostki masła
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Na małym ogniu roztopić masło. Do masła dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać odrobinę mleka. Wlej do garnka z masą mleko , wsyp cukier i i postaw garnek na małym ogniu i rozpuść dodane składniki. Przez cały czas mieszaj masę , by nie przywarła do dna. Później odstaw garnek w chłodne miejsce , by masa wystygła.
Ostudzoną masę przelej do miski i cały czas mieszając dodawaj mleko w proszku.
Mleka należy dać tyle , ile wchłonie masa. Gdy masa będzie dość sztywna (nie może się kruszyć ani oddzielać !)-nie dosypuj więcej mleka. Pokrusz herbatniki i dodaj do masy.
Wyłóż foremkę papierem do pieczenia , przełóż do niej masę i wyrównaj wierzch łyżką.
Wstaw blok do lodówki na ok. 2 godziny , by stwardniał. Gdy blok będzie twardy , wyjmij go z foremki , połóż na desce i pokrój.
SMACZNEGO! :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepisy-uzytkownikow/przepis/935/blok-czekoladowy-ciasto