Wykonanie
1. 200 gramów
herbatników rozkruszyć na bardzo drobno.(Najłatwiej zmiksować je w blenderze na piasek.Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć.)2. 90 gramów
masła roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych
ciasteczek.3.Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia(tj.najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz.Wystający papier obciąć.)
Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie.Wstawić do lodówki.4.5-6
bananów obrać i odważyć 500 gramów.Zmiksować blenderem na puree. Wymieszać z 1 łyżką
soku z cytryny.5.Dodać 1 kilogram
twarogu z wiaderka,4
jajka,170 gramów
cukru i 2 budynie w proszku bez
cukru.Zmiksować na jednolitą masę.Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników.6.Masę
serową wlać do tortownicy.7.Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C.8.Przygotować (żółtą lub
pomarańczową)
galaretkę według przepisu na opakowaniu tylko w 400 mililitrach
wody.Na serniku ułożyć 2
banany pokrojone w plasterki i zalać tężejącą
galaretką.9.Sernik wstawić do lodówki ,by
galaretka całkiem zastygła.Smacznego!