Wykonanie
Ciasto500g
mąki500g
masła4
żółtkaPołączyć składniki,szybko zagnieść,schłodzić ok 0 , 5-1h w lodówce.
Lukier4białka500g
cukru pudru1-2 łyżeczki
soku z cytrynyW oryginalnym,starym przepisie podano aby utrzeć pałką w makutrze
białka z
cukrem.Ja ubijam
białka i dodaję stopniowo
cukier ,na koniec
sok z cytryny.Ciasto podzielić na 2 lub 3 części.Kolejno wałkować na grubość ok.3-4mm, a następnie smarować lukrem,musi tworzyć w miarę grubą warstwę,ale nie za bardzo aby po pokrojeniu nie spływał za mocno.Ciasto za pomocą noża lub radełka kroimy w romby i przekładamy na blachę wyłożoną papierem.Piec w temp.160-180stopni(trzeba wyczuć swój piekarnik)ok 15-20min.
Ciasteczka trzeba obserwować i w razie konieczności zmniejszać bądź zwiększać temperaturę.Najlepiej też piec na najniższej półce piekarnika.Ważne aby kruche się upiekło,a
lukier ładnie wysuszył na biało.