Wykonanie
Kiedy chcę upiec szybkie i klasyczne ciasto z
owocami, wybieram właśnie to. Jest wilgotne i maślane, a co najważniejsze - pasuje w zasadzie do każdego
owocu. W tym roku piekłam je często z
morelami, ale zabrakło sposobności do zrobienia zdjęć, dlatego nadrabiam zaległości tym oto
ciastem śliwkowym :-)Zamiast
proszku do pieczenia ciasto zawiera
drożdże instant, których tak naprawdę nie poczujecie w smaku, zdecydowanie przebija tutaj smak
maślany i
owocowy. Dodatkowej soczystości
owoców nadaje ciastu
konfitura morelowa, którą smarujemy wierzch ciasta, jeszcze przed nałożeniem
owoców. Całość przygotowujemy przy pomocy miksera i pieczemy tylko pół godziny.Polecam też więcej przepisów na: CiastaMoje inne propozycje, w których wykorzystałam: ciasto ucierane,
ciasto drożdżowe,
śliwki,receptura z zeszytu Rafała na foremkę o średnicy 26 cmSkładniki:200 g miękkiego
masła110 g
cukruszczypta
soli2 duże
jajka1/2 paczuszki
drożdży instant240 g
mąkiDodatkowo:50 g
marmolady morelowej8 dużych
śliwek1 + 1 łyżka
cukru pudruPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Formę wysmarować
masłem.
Śliwki umyć, przeciąć na pół, usunąć pestki, a następnie każdą połówkę przekroić na ćwiartkę.
Masło włożyć do miski z
cukrem i
solą. Zmiksować na pulchną masę. Dodać całe
jajka,
mąkę i
drożdże - zmiksować (jest gęste). Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać wierzch i posmarować
marmoladą morelową. Ćwiartki
śliwek układać na wierzchu ciasta, każdą lekko docisnąć. Posypać
cukrem pudrem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 30-40 minut (sprawdzić ciasto patyczkiem).Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić i ponownie oprószyć
cukrem pudrem.


,Składnik główny:
śliwki,Składnik główny:ciasto ucierane,Składnik główny:
ciasto drożdżowe,Rodzaj dania:Ciasto,