ßßß Cookit - przepis na Szybkie ciasto ze śliwkami

Szybkie ciasto ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Kiedy chcę upiec szybkie i klasyczne ciasto z owocami, wybieram właśnie to. Jest wilgotne i maślane, a co najważniejsze - pasuje w zasadzie do każdego owocu. W tym roku piekłam je często z morelami, ale zabrakło sposobności do zrobienia zdjęć, dlatego nadrabiam zaległości tym oto ciastem śliwkowym :-)
Zamiast proszku do pieczenia ciasto zawiera drożdże instant, których tak naprawdę nie poczujecie w smaku, zdecydowanie przebija tutaj smak maślany i owocowy. Dodatkowej soczystości owoców nadaje ciastu konfitura morelowa, którą smarujemy wierzch ciasta, jeszcze przed nałożeniem owoców. Całość przygotowujemy przy pomocy miksera i pieczemy tylko pół godziny.
Polecam też więcej przepisów na: Ciasta
Moje inne propozycje, w których wykorzystałam: ciasto ucierane, ciasto drożdżowe, śliwki,
receptura z zeszytu Rafała na foremkę o średnicy 26 cm
Składniki:
200 g miękkiego masła
110 g cukru
szczypta soli
2 duże jajka
1/2 paczuszki drożdży instant
240 g mąki
Dodatkowo:
50 g marmolady morelowej
8 dużych śliwek
1 + 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Formę wysmarować masłem. Śliwki umyć, przeciąć na pół, usunąć pestki, a następnie każdą połówkę przekroić na ćwiartkę.
Masło włożyć do miski z cukrem i solą. Zmiksować na pulchną masę. Dodać całe jajka, mąkę i drożdże - zmiksować (jest gęste). Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać wierzch i posmarować marmoladą morelową. Ćwiartki śliwek układać na wierzchu ciasta, każdą lekko docisnąć. Posypać cukrem pudrem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 30-40 minut (sprawdzić ciasto patyczkiem).
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić i ponownie oprószyć cukrem pudrem.
,
Składnik główny:
śliwki,
Składnik główny:
ciasto ucierane,
Składnik główny:
ciasto drożdżowe,
Rodzaj dania:
Ciasto,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/szybkie-ciasto-ze-sliwkami