Wykonanie
Połączenie
wędzonego łososia z nutą delikatnej, owocowej
słodyczy zawsze bardzo mi odpowiadało. W tym zestawieniu powstało przypadkowo, dzięki obecności świeżej dostawy
szparagów w mojej lodówce i chęci skonsumowania czegoś aromatycznego, soczystego i - oczywiście
szparagowego.Jeżeli lubicie takie połączenia, spróbujcie również doskonałej Sałatki z
wędzonego łososia,
zielonych szparagów i
truskawek :-)Polecam też więcej przepisów na: Przekąski, SałatkiMoje inne propozycje, w których wykorzystałam:
roszponkę,
szparagi,
łososia wędzonego,
pomarańczeprzepis dla 2 osóbSkładniki:4-6 białych
szparagów2 garście
roszponki1
pomarańcza100 g
wędzonego łososia2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy1-2 łyżeczki
cukruVinaigrette
pomarańczowe:2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy4 łyżki
oliwy extra vergine1 łyżeczka
miodu1-2 łyżeczki
musztardy (użyłam Dijon)
sólświeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanie:Wyciąć skórkę z połowy
pomarańczy przy pomocy obieraczki do warzyw. Pokroić w julienne. Do rondelka wlać sok z
pomarańczy, dodać
cukier, zagotować i włożyć julienne z
pomarańczowej skórki. Smażyć na małym ogniu do momentu, aż stanie się lekko szklista. Trwa to kilka minut. Tą samą
pomarańczę obrać przy pomocy noża, to znaczy obkroić skórę i albedo, aż miąższ będzie widoczny. Następnie wykroić cząstki spomiędzy błon.Przygotować sos: wszystkie składniki wymieszać do uzyskania emulsyjnej konsystencji.
Szparagi opłukać, ułamać końce i - przy pomocy obieraczki do warzyw wycinać wzdłuż wstążki. Gotować na parze przez 5 minut, lub zblanszować we wrzątku.
Roszponkę opłukać, ułożyć na talerzach razem ze szparagowymi wstążkami, cząstkami
pomarańczy i
łososiem wędzonym. Udekorować julienne z
pomarańczowej skórki i polać vinaigrette
pomarańczowym.


,Składnik główny:
szparagi,Składnik główny:
rozponka,Składnik główny:
pomarańcze,Składnik główny:
łosoś,Rodzaj dania:Sałata/Sałatka,Przekąska,
Ryby i owoce morza,