ßßß Cookit - przepis na Szparagowe wstążki z łososiem, roszponką i pomarańczą

Szparagowe wstążki z łososiem, roszponką i pomarańczą

nazwa

Wykonanie

Połączenie wędzonego łososia z nutą delikatnej, owocowej słodyczy zawsze bardzo mi odpowiadało. W tym zestawieniu powstało przypadkowo, dzięki obecności świeżej dostawy szparagów w mojej lodówce i chęci skonsumowania czegoś aromatycznego, soczystego i - oczywiście szparagowego.
Jeżeli lubicie takie połączenia, spróbujcie również doskonałej Sałatki z wędzonego łososia, zielonych szparagów i truskawek :-)
Polecam też więcej przepisów na: Przekąski, Sałatki
Moje inne propozycje, w których wykorzystałam: roszponkę,szparagi, łososia wędzonego, pomarańcze
przepis dla 2 osób
Składniki:
4-6 białych szparagów
2 garście roszponki
1 pomarańcza
100 g wędzonego łososia
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1-2 łyżeczki cukru
Vinaigrette pomarańczowe:
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
4 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżeczka miodu
1-2 łyżeczki musztardy (użyłam Dijon)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Wyciąć skórkę z połowy pomarańczy przy pomocy obieraczki do warzyw. Pokroić w julienne. Do rondelka wlać sok z pomarańczy, dodać cukier, zagotować i włożyć julienne z pomarańczowej skórki. Smażyć na małym ogniu do momentu, aż stanie się lekko szklista. Trwa to kilka minut. Tą samą pomarańczę obrać przy pomocy noża, to znaczy obkroić skórę i albedo, aż miąższ będzie widoczny. Następnie wykroić cząstki spomiędzy błon.
Przygotować sos: wszystkie składniki wymieszać do uzyskania emulsyjnej konsystencji.
Szparagi opłukać, ułamać końce i - przy pomocy obieraczki do warzyw wycinać wzdłuż wstążki. Gotować na parze przez 5 minut, lub zblanszować we wrzątku.
Roszponkę opłukać, ułożyć na talerzach razem ze szparagowymi wstążkami, cząstkami pomarańczy i łososiem wędzonym. Udekorować julienne z pomarańczowej skórki i polać vinaigrette pomarańczowym.
,
Składnik główny:
szparagi,
Składnik główny:
rozponka,
Składnik główny:
pomarańcze,
Składnik główny:
łosoś,
Rodzaj dania:
Sałata/Sałatka,
Przekąska,
Ryby i owoce morza,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/szparagowe-wstazki-z-lososiem-roszponka-i-pomarancza