Wykonanie
Składniki12 sztuk1/2 porcji ciasta bez zagniatania na cienką i chrupiącą pizzęDodatki1 i 1/2 porcji sosu
śmietankowego z
cebulką100 g
szpinaku150 g - 200 g
sera koziego w roladzie
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczeniaPrzygotowaniePrzygotować ciasto na pizzę jak w przepisie podstawowym. Przygotować sos
śmietankowy z
cebulką . Opłukany
szpinak gotować na parze przez około 1 - 2 minuty aż cały zwiędnie.
Ser kozi pokroić na kawałeczki. Wymieszać
szpinak z sosem, doprawić ewentualnie
solą i
pieprzem. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury 250-260 stopni.Foremki na mini pizze wysmarować
oliwą, ciasto podzielić 12 części, w dłoniach formować placki i wylepiać nimi wgłębienia w formie.Jeśli nie mamy takich foremek z wgłębieniami, ciasto rozwałkować na placek i szklanką wycinać kółka.
Oliwą smarować spód placków z ciasta i układać je na dużej blaszce do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie.Na placki z ciasta wyłożyć
szpinak z sosem, na wierzch położyć po 3 kostki
sera koziego, skropić 1/2 łyżeczki
oliwy z oliwek.Na każdej mini pizzy ułożyć kawałeczek folii aluminiowej zakrywający farsz, ale pozostawiając boki ciasta bez przykrycia (pozwoli to zachować miękki farsz bez zbytniego jego wysuszenia). Wstawić do środkowej części nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 20 minut, aż spód i boki ciasta będą bardzo zrumienione i chrupiące.