ßßß
175 g masła, miekkiego6 łyżek cukru pudru1 łyżeczka esencji waniliowej lub skórka starta z pół pomarańczy250 g mąki25 g czekolady, rozpuszczonej1 białko, ubiteLekko smarujemy blachę do pieczenia. Ubijamy masło z cukrem pudrem do białości. Dodajemy esencję lub skórkę. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.Ciasto dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Obie części przykrywamy i pozostawiamy na 30 minut w lodówce.Oba kawałki rozwałkowujemy na prostokąty o wymiarach 7,5 x 20 cm. Smarujemy jeden kawałek odrobiną białka i umieszczamy na nim drugi kawałek ciasta. Blok z ciasta dzielimy wzdłóż na pół. Jeden z kawałków przekręcamy do góry dnem, tak aby oba kawałki miały różne kolory na wierzchu i sklejamy je, uprzednio smarując białkiem boki. Sklejony kawałek kroimy na plastry i umieszczamy na blasze zostawiając miejsce między ciastkami.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C około 10 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia kilka minut po czym ostrożnie przenosimy na kratką. Pozostawiamy do całowitego ostudzenia.
Przepis z książki "Chocolate"