Wykonanie

Od czasu kiedy odkryłam jak smaczny jest zielony koktajl ze
szpinaku i
kiwi (tu przepis), powtarzałam go wielokrotnie. Testerami była rodzina, w tym rodzice, i znajomi. Stał się przebojem. Bo w smaku
szpinak jest niewyczuwalny, a jednak każdy może/chce pić zdrowe rzeczy, tylko pod warunkiem, że dobrze smakują (zdaję sobie sprawę, że raptem nieliczni mogą iść na kompromis).Dziś zatem inna, pyszna wariacja na temat koktajlu oczyszczającego, z łatwo dostępnych składników.Składniki:garść
świeżego szpinaku bez łodyżek (70 g)3/4 szklanki
soku jabłkowego, domowego - z sokowirówki lub jednodniowego1 spory, dojrzały
banan, 180 g2 łyżki
soku z cytryny4
kiwi3 małe
ogórki gruntowe (100 g)Wykonanie:
Szpinak dokładnie wypłukać z piasku, zmieniając
wodę w misce co najmniej dwukrotnie. Usunąć łodygi. Włożyć do misy blendera, dodać
sok jabłkowy, ścisnąć listki - w ten sposób łatwiej się zmiksują.Zmiksować aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać
sok z cytryny oraz obrane:
kiwi,
banana i
ogórki. Ponownie dobrze zmiksować całość.P.S. Jak szybko umyć blender - jego misę? Mój sposób jest taki by bezpośrednio po przygotowaniu koktajlu, nalać do misy około szklanki
wody i kilka kropel płynu do mycia naczyń. Zmiksować całość (mikser sam się wyczyści).
Potem domyć górę misy i pokrywkę pod bieżącą
wodą i dobrze wypłukać. Zajmuje to góra dwie minuty.

