Wykonanie

To bardzo prosty sernik, a jednocześnie pyszny. Jest kremowy, intensywnie
pomarańczowy, a gdzieniegdzie pokazuje się
śliwka w
czekoladzie. Nie ma
spodu, przez co robi się go błyskawicznie. Użyłam dobrej jakości
sera białego - już zmielonego. Wśród rodziny i znajomych sernik znalazł duże uznanie. Powiedziałabym że jest to świąteczno-karnawałowy pewniak. Polecam!Składniki:1 kg
twarogu tłustego, trzykrotnie mielonego5
jajek220 g drobnego
cukru2 płaskie łyżki (30 ml)
mąki ziemniaczanejskórka drobno otarta z 2 sporych
pomarańczy (uprzednio wyszorowanych)300 g ulubionych
cukierków "
śliwka w
czekoladzie"dodatkowo:
masło do wysmarowania formy i
mąka do jej wysypaniaWykonanie:Uwaga: wszystkie składniki muszą
mieć temperaturę pokojową, więc proponuję wyjąć je z lodówki 1,5 h wcześniej.
Twaróg umieścić w misce, zmiksować z
cukrem, a następnie z
jajkami, dodać
mąkę i startą skórkę z
pomarańczy. Składniki miksować krótko, tylko do ich połączenia, by nie napowietrzać masy serowej.
Śliwki posiekać dość drobno.Przygotować tortownicę (moja była duża - o średnicy 26,5 cm, - wysmarować dno i boki
masłem, wysypać
mąką lub
bułką tartą. Nadmiar strzepać. Wylać około połowy masy serowej, następnie równo rozsypać posiekane
cukierki. Przykryć pozostałą masą
serową.Wstawić do nagrzanego do 150 st. C piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).Piec do czasu, aż wierzch sernika będzie zupełnie ścięty. Użyłam dość szerokiej formy (sernik był niezbyt wysoki i krócej się piekł), zajęło mi to 1 h i 15 min (czas pieczenia zależy od piekarnika). Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić tam do wystudzenia - po to, by uniknąć gwałtownej zmiany temperatury. Następnie włożyć do lodówki na całą noc, a co najmniej 5 godzin.

Bądź na bieżąco, polub stronę na fb