ßßß Cookit - przepis na Pasztet z jajek i grzybów leśnych

Pasztet z jajek i grzybów leśnych

nazwa

Wykonanie

Pasztet zaskoczył mnie smakiem. Gości też. Zdziwili się gdy powiedziałam im, że nie ma w nim ani grama mięsa :) Podawałam go jako przystawkę przed rodzinnym, proszonym obiadem, a potem jako klasyczny pasztet do prawdziwego wiejskiego kołacza - już na zimno, po leżakowaniu w lodówce. Przepis z książki "Kuchnia polska tradycyjna" Marzenny Kasprzyckiej, z niewielkimi zmianami.
Składniki:
9 jajek
2 kajzerki [mogą być czerstwe]
1 szklanka mleka
15 dag świeżych grzybów leśnych: podgrzybków, prawdziwków
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1-2 łyżki masła
sól, pieprz
ewentualnie: cebula
Wykonanie:
7 jajek ugotować na twardo. Umyte i oczyszczone grzyby drobno posiekać lub rozdrobnić malakserem, podsmażyć na maśle [można dać też pokrojoną cebulę] . Bułki namoczyć w zimnym mleku, po kilku minutach - gdy już będą całkowicie wilgotne - dokładnie odcisnąć. Rozdrobnić je w malakserze wraz z ugotowanymi jajkami. Wszystko przełożyć do miski, wymieszać z grzybami i 2 surowymi jajkami; przyprawić solą i pieprzem. Ponownie wszystko rozdrobnić mikserem typu żyrafa [alternatywnie można też grzyby, jajka i bułkę zemleć w maszynce do mielenia - ja takiej nie posiadam] .
Farsz pasztetowy włożyć do naczynia/naczyń do zapiekania uprzednio wysmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą [pasztet trochę podrośnie, więc nie wypełniajmy foremki aż po brzeg] .
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 o C [z termoobiegiem, bez termoobiegu: 220 o C] przez 15-20 minut.
Z podanych proporcji wyszło mi 6 niewielkich porcji podawanych na ciepło jako przystawka, jako pasztet na zimno zostało naczynie o wymiarach 10x14 cm [na zimno, po kilku godzinach w lodówce smakował mi nawet bardziej].
Uwagi: świeże grzyby można zastąpić mrożonymi, ale trzeba je dłużej podsmażać - do odparowania płynu.
Pasztet na Wielkanoc
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/10/pasztet-z-jajek-i-grzybow-lesnych.html