Wykonanie
poniedziałek, 17 Czerwiec 2013, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »W tak słodkich warsztatach jeszcze nigdy nie
brałam udziału. 26 kwietnia spotkaliśmy się w kuchni Unilevera, żeby razem z Piotrem Murawskim piec z wyjątkowym gościem – mistrzem cukiernictwa Tomaszem Dekerem, który zdradził blogerkom kilka tajemnic swoich rewelacyjnych wypieków. Piekliśmy sernik nowojorski,
czekoladowe fondanty, brownie, creme brule, tartę z
owocami oraz lekkie jak chmurka torciki
czekoladowe.

Ja miałam okazję przygotować tartę na
razowym cieście z
owocami leśnymi, na którą przepis podaję poniżej.Razowa
tarta z
owocami leśnymiSkładniki na kruche ciasto
razowe:230 g
mąki pszennej razowej60 g
cukru pudru150 g
margaryny Kasiaszczypta
soliWszystkie składniki zagnieść. Ciasto schłodzić w lodowce.Z 2/3 ilości ciasta wałkujemy
spod tarty który następnie podpiekamy w 180 stopniach na jasny kolor.Nadzienie:500 g
mrożone owoce leśne60 g pregeliny150 g
cukruMrożone owoce rozmrozić i odsączyć na sicie. Powstały odciek połączyć z pregeliną wymieszaną z
cukrem. Dodać
owoce. Odstawić na 5 minut, po tym czasie można nakładać na ciasto.Rozwałkować resztę ciasta, pokroić w paseczki i położyć na owocach. Piec w temperaturze 180 stopniach do momentu zbrązowienia górnej warstwy ciasta.

Oprócz wszystkich słodkości, dowiedzieliśmy się również jak w kilka minut przygotować w domu
margarynę.

Najciekawszym punktem warsztatów było przygotowanie przez Tomka Dekera pralinek z musem z
mango. Mogliśmy zobaczyć jak się temperuje
czekoladę, jak sprawić żeby
czekolada była gładka i pięknie błyszczała oraz jak krok po kroku zrobić własne
czekoladki.

Efekt końcowy naprawdę robił wrażenie.

Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu z warsztatów.Wszystkie przepisy na słodkości z warsztatów znajdziecie na mojeciasto.pl, zachęcam do odwiedzenia strony