Wykonanie
niedziela, 9 Maj 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Tradycyjne ciasto wietnamskie. Przepis znaleziony na blogu MojeWypieki. Smaczne, choć myślę, że nie każdego zachwyci.
Składniki:9 średniej wielkości, dojrzałych
bananów60 g
cukru7
jajekpuszka
mleka słodzonego skondensowanego (ok. 400 g)250 g
masła200 g
mąki pszennejBanany pokroić w plasterki, wymieszać z
cukrem, odstawić na 30 minut.Okrągłą foremkę o średnicy 26 cm wysmarować
masłem i wysypać
kaszą manną.
Jajka zmiksować powoli dolewając
mleko skondensowane i roztopione
masło. Dodać
mąkę i dokładnie wymieszać lub zmiksować na wolniejszych obrotach. Delikatnie wmieszać
banany.Ciasto wlać do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 200ºC przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. W trakcie pieczenia, jeśli ciasto szybko zbrązowieje, warto przykryć je folią aluminiową. Wystudzić w stygnącym piekarniku. Wyjąć, przechowywać w lodówce.