ßßß
Składniki:9 średniej wielkości, dojrzałych bananów60 g cukru7 jajekpuszka mleka słodzonego skondensowanego (ok. 400 g)250 g masła200 g mąki pszennejBanany pokroić w plasterki, wymieszać z cukrem, odstawić na 30 minut.Okrągłą foremkę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wysypać kaszą manną.Jajka zmiksować powoli dolewając mleko skondensowane i roztopione masło. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać lub zmiksować na wolniejszych obrotach. Delikatnie wmieszać banany.Ciasto wlać do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 200ºC przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. W trakcie pieczenia, jeśli ciasto szybko zbrązowieje, warto przykryć je folią aluminiową. Wystudzić w stygnącym piekarniku. Wyjąć, przechowywać w lodówce.