ßßß
Składniki:1,5 szklanki mąkipół kostki margaryny5 łyżek cukru pudruszczypta solijajkołyżeczka skórki otartej z pomarańczydodatkowo:2 puszki mandarynek w syropiełyżka likieru pomarańczowego (niekoniecznie)pół szklanki konfitur pomarańczowych1 opakowanie galaretki pomarańczowejtłuszcz do posmarowania foremki na tartęMąkę siekamy z margaryną. Dodajemy sól, jajko, cukier puder i skórkę z pomarańczy. Zagniatamy to wszystko na gładkie ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki.Formę do tarty smarujemy tłuszczem i wykładamy rozwałkowanym cienko ciastem. Nakłuwamy gęsto ciasto widelcem i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 25 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.Mandarynki osączamy na sitku z syropu. Konfitury podgrzewamy w rondelku i mieszamy z likierem. Studzimy i smarujemy tartę. Na wierzchu układamy cząstki mandarynek.Galaretkę przyrządzamy wg opisu na opakowaniu. Studzimy i łyżką oblewamy mandarynki. Wstawiamy do lodówki, aby stężała.Galaretki zużyjemy niewiele, więc polecam dokupienie jeszcze jednej puszki mandarynek i zjedzenie ich z galaretką