ßßß Cookit - przepis na Nalewka cytrynowa z kardamonem - X edycja Lubelskiego ...

Nalewka cytrynowa z kardamonem - X edycja Lubelskiego ...

nazwa

Wykonanie

Pomyślałam, że X edycję Lubelskiego Kociołka trzeba uczcić czymś wyjątkowym a takim czymś jest z pewnością nalewka cytrynowa z domieszką kardamonu. Robiłam już różne cytrusowe trunki ale ten jest zdecydowanie najlepszy. W tej edycji naszej lubelskiej akcji rządzą cytrusy. Zapraszam także do moich koleżanek i kolegów, oni też przygotowali coś pysznego:)
Ela - http://elastokrotka.blogspot.com/
Dorota http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Źródło
Składniki:
1 kg cytryn (najlepiej sycylijskich)
skórka z 1 cytryny
ok. 0,5 kg cukru
2 ziarna kardamonu
1 l spirytusu 70%
Sparzone i wyszorowane cytryny, pozbawione następnie skórki i aldebo, pokroić na cienkie plastry, eliminując przy okazji pestki. Przełożyć je do słoja warstwowo, przesypać cukrem i skórką, dorzucić też kardamon. Całość zostawić na noc, żeby puściła sok. Na następny dzień zalać spirytusem i zostawić na 2 tygodnie. Po tym czasie zlać nalew znad owoców, przefiltrować i zamknąć w butelkach. Nalewka powinna dojrzewać przynajmniej 3 miesiące choć to bardzo trudne zadanie.
Na zdrowie:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2015/01/Nalewka-cytrynowa-z-kardamonem-X-edycja.html