Wykonanie
Dzisiaj polecam Waszej uwadze pyszne, kruche
ciasteczka z
makiem o smaku
waniliowym. Wiem, że niektórzy nie przepadają za
makiem, ja sama też niekoniecznie ale muszę przyznać że w tych ciasteczkach w ogóle mi nie przeszkadzał.
Ciastka są przepyszne, pachną niesamowicie i błyskawicznie znikają.

Źródło: Stary zeszytSkładniki:120 g
masła3 łyżki
mąki ziemniaczanej150 g
mąki2 łyżki ekstraktu
waniliowego (według starego zeszytu był to
cukier waniliowy)3 łyżki
makuZ
masła i
mąki zrobić kruszonkę, dodać
mak i ekstrakt
waniliowy. Zagnieść gładkie ciasto. Włożyć je na godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wycinać
ciastka foremką o dowolnym kształcie. Układać
ciastka na wysmarowanej blaszce i wkładać do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 10 min. (zależy od grubości) Po wystudzeniu posypać
ciastka cukrem pudrem.Smacznego:)