Wykonanie
Nie pokazywał am jeszcze na blogu pieczeni rzymskiej. Często ją robię bo jadamy ją zamiast
wędliny na kanapkę. Nie jest może idealna bo coś jej chyba nie docisnęłam ale bardzo dobrze smakuje. U mnie wersja bez
jajka.A dzisiaj wieczorem, mam nadzieję, rozstrzygnięcie konkursu herbacianego . Serdecznie zapraszam:)
Składniki:1 kg g
wieprzowiny bez kości80 dag
mięsa z indykaduża
cebula1
jajkosucha
kajzerka1,5 łyżki
przyprawy typu
vegetasól,
pieprzsuszone
ziołaMięso pokroić na nieduże kawałki.
Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę i dorzucić do
mięsa. Wszystko zemleć. Wbić
jajko, dodać namoczoną i odciśniętą
bułkę. Wymieszać, przyprawić
solą,
pieprzem i starannie wyrobić. Do masy dodać szczyptę niewielką ilość suszonych
ziół. Jeśli masa wyszła zbyt ścisła, wmieszać w nią 2–4 łyżki
wody. Na suchej desce rozłożyć duży arkusz pergaminu, posmarować klarowanym
masłem, wyłożyć masę
mięsną i uformować prostokąt o bokach ciut krótszych niż wymiary dna brytfanny. Lekko poruszyć papierem, formując
mięso w rulon. Szczelnie owinąć go wolnymi bokami papieru i ostrożnie przełożyć do keksówki.Wstawić do gorącego piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec 40–45 minut.Smacznego:)