Wykonanie
Dzisiaj na śniadanie zaskoczyłam omletem korsykańskim. U mnie w domu omlety pojawiają się dość często ale pierwszy raz użyłam do niego
koziego sera. Według Nigelli jest to najlepszy omlet świata, według mnie nie, chociaż warto się nim zainteresować. Bałam się trochę dodatku
mięty do masy jajecznej ale okazało się to całkiem przyjemne połączenie. Po raz pierwszy jednak próbowałam
koziego sera i nie przypadł mi za bardzo do gustu. Nie chcę go spisywać na straty i jeszcze spróbuję go w innej potrawie ale jeśli będzie smakować tak jak tutaj to raczej nie będzie to mój ulubiony
ser. Podsumowując: omlet z
miętą - bardzo smaczny, dodatek
sera koziego - tylko dla smakoszy:)
Składniki:3
jajkasól,
pieprz15 g
masłalistki z 3-4 łodyżek świeżej
mięty, porwane100 g gruby plaster
koziego seraUbic
jajka i doprawić
solą i
pieprzem. Na patelni rozpuścić
masło. Kiedy
masło się rozpuści wrzucić
miętę, zachowując odrobinę do posypania na koniec. Po chwili wlać roztrzepane
jajka i rozlać po całej patelni. Skruszyć
ser do omletu i smażyć go, unosząć brzegi i przechylając patelnię tak aby całe
jajka były ścięte. Kiedy wierzch omletu będzie gotowy złożyć go na pół i zsunąć na talerz. Posypać resztą
mięty.Smacznego:)