ßßß Cookit - przepis na Omlet korsykański

Omlet korsykański

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj na śniadanie zaskoczyłam omletem korsykańskim. U mnie w domu omlety pojawiają się dość często ale pierwszy raz użyłam do niego koziego sera. Według Nigelli jest to najlepszy omlet świata, według mnie nie, chociaż warto się nim zainteresować. Bałam się trochę dodatku mięty do masy jajecznej ale okazało się to całkiem przyjemne połączenie. Po raz pierwszy jednak próbowałam koziego sera i nie przypadł mi za bardzo do gustu. Nie chcę go spisywać na straty i jeszcze spróbuję go w innej potrawie ale jeśli będzie smakować tak jak tutaj to raczej nie będzie to mój ulubiony ser. Podsumowując: omlet z miętą - bardzo smaczny, dodatek sera koziego - tylko dla smakoszy:)
Składniki:
3 jajka
sól, pieprz
15 g masła
listki z 3-4 łodyżek świeżej mięty, porwane
100 g gruby plaster koziego sera
Ubic jajka i doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło. Kiedy masło się rozpuści wrzucić miętę, zachowując odrobinę do posypania na koniec. Po chwili wlać roztrzepane jajka i rozlać po całej patelni. Skruszyć ser do omletu i smażyć go, unosząć brzegi i przechylając patelnię tak aby całe jajka były ścięte. Kiedy wierzch omletu będzie gotowy złożyć go na pół i zsunąć na talerz. Posypać resztą mięty.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/07/Omlet-korsykanski.html