Wykonanie
Widziałam wiele przepisów na domową wersję tego pysznego
likieru. Niektóre z nich, a właściwie większość, z tych które widziałam były zrobione z masy kajmakowej czyli z gotowanego
mleka skondensowanego. Dobry jest i taki
likier ale jeszcze lepszy moim zdaniem jest ten, który znalazłam u Asi z Kwestii smaku . Tutaj nie gotuje się
mleka ale
daje prosto z puszki. Całość fajnie gęstnieje podczas mieszania składników i smakuje po prostu rewelacyjnie. Dla miłośników słodkich
alkoholi, do których i ja się zaliczam, jest to po prostu pyszotka. Jeśli jeszcze ktoś nie próbował, bardzo polecam:)

Składniki:2 - 3 łyżki
kawy rozpuszczalnej250 g słodzonego
mleka skondensowanego250 ml
Brandy (zastąpiłam
wódką)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii160 ml świeżej
śmietanki kremówki 30%Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej
wody. Wymieszać z pozostałymi składnikami:
mlekiem skondensowanym,
brandy, ekstraktem z
wanilii,
śmietanką kremówką. Dokładnie schłodzić. Przechowywać w lodówce, w zamkniętej butelce.
Likier podawać dobrze schłodzony, koniecznie z kostkami
lodu.Na zdrowie:)