ßßß Cookit - przepis na Tahini - domowa pasta sezamowa

Tahini - domowa pasta sezamowa

nazwa

Wykonanie

A może taka pasta zastąpi nam kawałek wędliny ?
Składniki :
szklanka sezamu
3-4 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie :
Sezam wsypać na suchą patelnię, prażyć do momentu gdy zacznie być lekko złoty
Nie wolno dopuścić do przypalenia, wystarczy około 2 min. prażenia, wystudzony mielimy (ja zrobiłam to stopniowo w młynku do kawy )
Przełożyłam do garnuszka, dodałam olej i sok, blendowałam przez około 5 min, do momentu aż powstała powstała gęsta pasta.
Tahini dodajemy nie tylko do hummusu, (przepis wkrótce ) może być składnikiem sosów, dipów, przysmaków kuchni arabskiej, a nawet słodkich ciast. Można przechowywać ją do miesiąca w lodówce.
przepis stąd
Na chlebie z dodatkiem miodu i czosnku też jest ok.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2015/01/tahini-domowa-pasta-sezamowa.html