Wykonanie

A może taka pasta zastąpi nam kawałek
wędliny ?

Składniki :szklanka
sezamu3-4 łyżki
oleju sezamowego1 łyżka
soku z cytrynyPrzygotowanie :
Sezam wsypać na suchą patelnię, prażyć do momentu gdy zacznie być lekko złotyNie wolno dopuścić do przypalenia, wystarczy około 2 min. prażenia, wystudzony mielimy (ja zrobiłam to stopniowo w młynku do
kawy )Przełożyłam do garnuszka, dodałam
olej i sok, blendowałam przez około 5 min, do momentu aż powstała powstała gęsta pasta.Tahini dodajemy nie tylko do hummusu, (przepis wkrótce ) może być składnikiem
sosów, dipów, przysmaków kuchni arabskiej, a nawet słodkich ciast. Można przechowywać ją do miesiąca w lodówce.przepis stąd

Na
chlebie z dodatkiem
miodu i
czosnku też jest ok.