ßßß
A oto mój sposób na jej gotowanie .Składniki :szklanka suchej kaszy gryczanej2 łyżki oliwy2 szklanki wody , szczypta soliPrzygotowanie :W rondelku rozgrzewamy oliwę i wsypujemy kaszę , ciągle mieszającSmażymy ciągle mieszając około 3 min. do całkowitego wchłonięcia oliwyPo tym czasie zalewamy kaszę GORĄCĄ wodą , solimy i gotujemy , mieszając do zupełnego wchłonięcia wodyOdstawiamy , przykrywamy i najlepiej owijamy rondelek w gruby kocPozostawiamy na około 20 - 30 min.Po tym czasie kasza powinna " dojrzeć " - będzie miękka :)U nas dziś kasza była jedzona z kotletami z grochu łupanego . Bitki we własnym sosie do kaszy też są super .
"Kasza gryczana- to jedna z najzdrowszych kasz. Powstaje z łuskanych i prażonych ziaren gryki zawierających duzo białka, bogatego w unikatowe aminokwasy- lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie wytwarza. Ma sporo kwasu foliowego, magnezu, manganu, potasu i fosforu. Pęcznieje w brzuchu, hamując głód. Najwięcej wartości odżywczych ma kasza gryczana niepalna.- przewyższa pod tym względem paloną. Palona (prażona) traci podczas podgrzewania sporo witamin."- fragment artykułu K.Bosackiej zamieszczony w GW- Palce lizać"Kasza gryczana dostarcza krzemu, a jego brak powoduje zawały serca,wylew krwi do mózgu, żylaki, hemoroidy, krwawienia dziąseł, wypadanie włosów, kruchość kości, łamliwość paznokci, ogólne zmęczenie.Posiada rytnę od której zalezy stan żył i tętnic."- wg." Ojca Grande przepisy na zdrowe zdrowie"