ßßß Cookit - przepis na Orzechówka

Orzechówka

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Orzechówka
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 10000000 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 5
Składnik
Logo Ilość Czego
niedojrzałe zielone orzechy włoskie` 2-3 gramów
wódka czysta 1 litrów
cukier 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Zielone, niedojrzałe orzechy włoskie, w których nie ukształtowała się jeszcze twarda skorupa drobno pokrajać wraz z zieloną zewnętrzną łupiną i wsypać do szklanego naczynia. Zalać wódką zakorkować i pozostawić na 3-4 tygodnie. Po tym czasie zlać płyn z nad orzechów do innego naczynia przez lejek z gazą, a pozostałe orzechy zasypać cukrem i pozostawić jeszcze na 1-2 tygodnie do rozpuszczenia cukru. Wytworzony syrop cukrowy zlać p[rzez lejek z gazą do naczynia z poprzednio zlanym eliksirem. Wymieszać i pozostawić do sklarowania.
Autor: agata17ko
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Staropolska
Nalewki
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5833/Orzechowka