Wykonanie
Gorzka
nalewka, popularnie zwana orzechówką, tradycyjnie stosowana jako środek leczniczy na
bóle żołądka i problemy z trawieniem - przy odrobinie starań może być również smacznym, aromatycznym napitkiem.
Owoce orzecha włoskiego przeznaczone na
nalewkę najlepiej zrywać, na początku lipca.Składniki:20 zielonych
orzechów20 łyżek
cukru2
cukry wanilinowe0,5 l
alkoholuSposób przygotowania :
Orzechy myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (uwaga barwią ręce). Przesypujemy do dużego słoja, zasypujemy
cukrami. Odstawiamy w zakręconym słoju na 3 tygodnie, codziennie potrząsając. Po tym czasie filtrujemy przez gazę powstały
syrop. Zalewamy go
wódką, przelewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy.Dla wzmocnienia możemy zamiast
wódki dodać
spirytus.