ßßß Cookit - przepis na Orzechówka na żołądek

Orzechówka na żołądek

nazwa

Wykonanie

Gorzka nalewka, popularnie zwana orzechówką, tradycyjnie stosowana jako środek leczniczy na bóle żołądka i problemy z trawieniem - przy odrobinie starań może być również smacznym, aromatycznym napitkiem.
Owoce orzecha włoskiego przeznaczone na nalewkę najlepiej zrywać, na początku lipca.
Składniki:
20 zielonych orzechów
20 łyżek cukru
2 cukry wanilinowe
0,5 l alkoholu
Sposób przygotowania :
Orzechy myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (uwaga barwią ręce). Przesypujemy do dużego słoja, zasypujemy cukrami. Odstawiamy w zakręconym słoju na 3 tygodnie, codziennie potrząsając. Po tym czasie filtrujemy przez gazę powstały syrop. Zalewamy go wódką, przelewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy.
Dla wzmocnienia możemy zamiast wódki dodać spirytus.
Źródło:http://wmojejkuchni-ak.bloog.pl/id,351135127,title,Orzechowka-na-zoladek,index.html