ßßß Cookit - przepis na Nalewka aroniowa

Nalewka aroniowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 15 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
wanilia w laskach 1 sztuk
kardamon 3 sztuk
spirytus 0.5 litrów
wódka 1 litrów
cukier 500 gramów
aronia owoce 1 kilogramów
Wykonanie:
Owoce umyć zasypać cukrem, odstawić na kilka dni, co jakiś czas zamieszać.
Dodać wódkę i spirytus oraz kardamon i wanilie, odstawić na dwa tygodnie w ciepłe miejsce.
Zalać alkohol , przefiltrować, odstawić na 3 miesiące.
Uwagi:
Do nalewki aroniowej używamy kardamonu w nasionach. Zwykle robi się tą nalewkę we wrześniu, ale jeśli macie jeszcze w ogrodzie pomarszczona aronię , też można ja wykorzystać.
Nalewka ta obniża ciśnienie krwi.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Staropolska
Nalewki
Komentarze:
Autor: TIMO
Data: 2008-09-08
właśnie o taką nalewkę mi chodziło w większości przepisach aronia jest gotowana w wodzie z liśćmi wiśni. Jak bym chciał zrobić nalewkę z kompotu to włśnie tak bym to robił, mnie zależy na naturalnym soku!!!!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3341/Nalewka-aroniowa