ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 15 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czegowanilia w laskach 1 sztukkardamon 3 sztukspirytus 0.5 litrówwódka 1 litrówcukier 500 gramówaronia owoce 1 kilogramówWykonanie:Owoce umyć zasypać cukrem, odstawić na kilka dni, co jakiś czas zamieszać.Dodać wódkę i spirytus oraz kardamon i wanilie, odstawić na dwa tygodnie w ciepłe miejsce.Zalać alkohol , przefiltrować, odstawić na 3 miesiące.Uwagi:Do nalewki aroniowej używamy kardamonu w nasionach. Zwykle robi się tą nalewkę we wrześniu, ale jeśli macie jeszcze w ogrodzie pomarszczona aronię , też można ja wykorzystać.Nalewka ta obniża ciśnienie krwi.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia StaropolskaNalewkiKomentarze:Autor: TIMOData: 2008-09-08właśnie o taką nalewkę mi chodziło w większości przepisach aronia jest gotowana w wodzie z liśćmi wiśni. Jak bym chciał zrobić nalewkę z kompotu to włśnie tak bym to robił, mnie zależy na naturalnym soku!!!!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: