ßßß Cookit - przepis na Śerduszka z marcepanem i śliwkami

Śerduszka z marcepanem i śliwkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 54
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
śliwki suszone 150 gramów
Porto czerwone 100 mililitrów
marcepan 250 gramów
czekoladowe serduszka do nadziewania 54 sztuk
czekolada gorzka 150 gramów
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Pokrojone śliwki wymieszać z porto i zagotować. Ostudzone zmiksować. Posiekać 200g marcepanu, dodać do śliwek i zmiksować. Śliwkowym nadzieniem za pomocą szprycy do tortów napełnić serduszka równo z brzegiem i pozostawić w temp. pokojowej na całą noc.
Na cienki placek rozwałkować 50g marcepanu na blacie posypanym cukrem pudrem. Małymi foremkami wyciąć z niego małe serduszka oraz gwiazdki.
Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić. Napełnić nią szpryce do tortów i od razu wycisnąć na serduszka, pozostawiając przy brzegach odrobinę miejsca. Udekorować pralinki marcepanowymi gwiazdkami i serduszkami. Chłodzić ok. 30 minut. Wystarczająco twarde pralinki ułożyć w kolorowych papierowych foremkach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12953/Serduszka-z-marcepanem-i-sliwkami