Wykonanie
Bardzo delikatna zupa…Kremowa i przepyszna :)Składniki: (4 porcje)3 pęczki białych
szparagów1/2 szklanki
mleka1 szklanka jasnego drobiowego i/lub
warzywnego wywarusólbiały pieprz1-2 łyżki
soku z cytrynyWykonanie:
Szparagi umyć, odłamać/odciąć najtwardsze końcówki, łodygi obrać obieraczką do warzyw. (Uwaga: „Główki” nie wymagają obierania.) Pokroić na 2-3 cm kawałki.Pokrojone
szparagi przełożyć do garnka, zalać
mlekiem i
wywarem. (Uwaga: Wszystkie
szparagi powinny być zanurzone w płynie. W razie czego dolać trochę więcej
mleka lub
wywaru.) Gotować na małym ogniu, przez 10 minut od momentu zagotowania. Zupę zmiksować i przetrzeć przez sitko, aby była idealnie kremowa. (Uwaga: W czasie gotowania,
mleko może utworzyć drobne grudki, ale znikną one w czasie miksowania.)Doprawić do smaku
solą,
białym pieprzem i
sokiem z cytryny. Jeśli zupa wyszła zbyt gęsta, dolać odrobinę przegotowanej
wody lub więcej gorącego
wywaru.Smacznego :)