ßßß Cookit - przepis na KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW

KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW

nazwa

Wykonanie

Bardzo delikatna zupa…
Kremowa i przepyszna :)
Składniki: (4 porcje)
3 pęczki białych szparagów
1/2 szklanki mleka
1 szklanka jasnego drobiowego i/lub warzywnego wywaru
sól
biały pieprz
1-2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Szparagi umyć, odłamać/odciąć najtwardsze końcówki, łodygi obrać obieraczką do warzyw. (Uwaga: „Główki” nie wymagają obierania.) Pokroić na 2-3 cm kawałki.
Pokrojone szparagi przełożyć do garnka, zalać mlekiem i wywarem. (Uwaga: Wszystkie szparagi powinny być zanurzone w płynie. W razie czego dolać trochę więcej mleka lub wywaru.) Gotować na małym ogniu, przez 10 minut od momentu zagotowania. Zupę zmiksować i przetrzeć przez sitko, aby była idealnie kremowa. (Uwaga: W czasie gotowania, mleko może utworzyć drobne grudki, ale znikną one w czasie miksowania.)
Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli zupa wyszła zbyt gęsta, dolać odrobinę przegotowanej wody lub więcej gorącego wywaru.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2013/05/15/krem-z-bialych-szparagow