Wykonanie
Szparagi to dla mnie „szlachta” wśród warzyw. Odkąd pamiętam podchodziłam do nich z dużą dawką ostrożności… Wydawało mi się, że przyrządzenie smacznego dania ze
szparagów jest arcytrudne i żmudne, a więc poradzić sobie z tym mogą jedynie Mistrzowie Kuchni…Nic bardziej mylnego! Zupę krem przygotowuje się w kwadrans, a smak… Oceńcie sami:)
Składniki:pęczek
zielonych szparagów1/2 litra rosołu lub
wywaru warzywnego1-2 łyżki
soku z cytrynysól i
pieprz do smakuWykonanie:
Szparagi umyć i odciąć najtwardsze części nóżek.Następnie odciąć same główki i odłożyć – będą dodane do zupy prawie w ostatniej chwili.Nóżki pokroić, zalać rosołem, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok 10-15 min.Całość zmiksować, doprawić
cytryną,
solą i
pieprzem. (Jeśli nie jesteśmy pewni, czy w zupie nie pozostały twarde kawałki, możemy dodatkowo wszystko przetrzeć przez sitko.)Do zupy-krem dodać główki
szparagów i ponownie zagotować. Główki powinny być miękkie już po ok 3-5 minutach gotowania.Smacznego:)Polecam także zupę
szparagową z dodatkiem
twarożku i pinii
Zestawienie dań ze
SZPARAGAMI – tutaj