Wykonanie
Mała, mieciutka bezowa roladka, wypełniona pysznymi czekoladowymi
lodami z karmelizowanymi
orzechami....idealna na gorące dni...które może wreszcie nadejdą ?Deserek pracochłonny ale jaki pyszny:)Polecam gorąco:)
Lody:1,5 szklanki
śmietanki kremówki1,5 szklanka
mleka100 g ciemnej, słodkiej
czekolady1/2 szklanki wyłuskanych
orzechów włoskich4 łyżki
cukru2 łyżki
syropu z agawyRolada bezowa3/4 szklanki
białek z
jaja kurzego3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej (z czubkiem)szczypta
soli kamiennej drobnej100 g ciemnej,
gorzkiej czekoladyKawałki
orzechów zalać wrzątkiem, odcedzić, z większych kawałków ściągnąć skórkę.Na rozgrzaną patelnię wsypać
cukier, podgrzewać, gdy
cukier będzie gorący dodać
syrop z agawy, mieszać i podgrzewać aż powstanie karmel. Gdy karmel ładnie zbrązowieje dodać do niego
orzechy, wymieszać i energicznie wyłożyć na papier do pieczenia. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Twarde kawałki przeożyć na talerzyk i wstawić do lodówki.
Lody:
mleko,
śmietankę wlać do rondla, wrzucić połamaną
czekoladę, wszystko podgrzać by
czekolada się roztopiła, mieszać łyżką by składniki się połączyły , mieszanka nie powinna sie zagotować. Zestawić z ognia i wystudzić. Rondel wstawić do lodówki by masa osiągneła temperaturę lodówkową. Zimną masę przelać do pracującej maszynki do
lodów i mieszać przez ok. 20-25 min.
Orzechy w karmelu posiekać, odłożyć kilka całych do dekoracji, resztę dodawać stopniowo do kręcących się
lodów. Gotowe
lody przełożyć do pojemnika i wstawić na ok. godzinę do lodówki.
Beza: Blaszkę posmarować
olejem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić z
cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Podczas ubijania dodawać stopniowo
sok z cytryny , szczyptę
soli i na końcu
mąkę ziemniaczaną. Ubitą, sztywną pianę wyłożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 C. Piec przez ok 30 min.
Bezę wyciągnąć z piekarnika, przestudzić. Odwrócić
bezę na drugą stronę na papierze ( tak by spód był na wierzchu) i posmarować warstwą
lodów, zwinąć roladę, delikatnie docisnąć. Podłużny pojemnik wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć zawiniętą w papier do pieczenia roladkę i wstawić zamknięty pojemnik do zamrażalki.W rondelku roztopić
gorzka czekoladę, zestawić z ognia. Zmrożoną lekko roladkę wyciągnąć z zamrażalki, rozwinąć papier i górę polać roztopioną
czekoladą, na wierzchu ułożyć połowki
orzechów w karmelu. Roladkę ponownie włożyć do pudełka i wstawić do zamrażalki.Podawać pokrojoną, udekorowaną listkami
mięty :)