Wykonanie
Środa Popielcowa już za chwilkę za nami ale te kluseczki, okraszone na przykład
boczkiem, wcale już nie będą postne więc można jej jeść przez cały rok:)Są smaczne:)Składniki:1 kg obranych
ziemniaków250 g
mąki ziemniaczanejsól do smaku1
cebula2 łyżki
oleju rzepakowegoZiemniaki opłukać, jedną część włożyć do garnka, zalać
wodą, posolić i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości.W
między czasie zetrzeć na tarce, na najmniejszych oczkach, drugą część
ziemniaków. Delikatnie odcisnąć z
wody.Ugotowane
ziemniaki odcedzić,dobrze ugnieść lub przecisnąć przez praskę.Połączyć
ziemniaki ugotowane ze startymi, dodać
mąkę ziemniaczaną,posolić. Wymieszać i zagnieść ciasto. Z ciasta formować czystą dłonią małe kuleczki.
W dużym garnku zagotować
wodę. Na gotujacą się
wodę wrzucać kluseczki,gotować po wypłynięciu na wierzch przez ok 5 min.Ugotowane wyciągać łyżką cedzakową i przełożyć do miski.
Na patelni rozgrzać
olej i wrzucić pokrojoną w półkrązki
cebulę. Smażyć dość długo by była chrupiaca. Taką
cebulą okrasić kluseczki. Smacznego:)