Wykonanie
Pyszne mini tarty z kolorowymi
grzybkami i nieco pikantnym akcentem:)Polecam:)Składniki:1 płat
ciasta francuskiegogrzybki oyster (boczniaki żółte i rożowe)
grzybki shiitake3
cebulki ze
szczypiorkamiszczypiorek do dekoracji1
czerwona cebulałyzka listków
tymianku cytrynowegosok z cytryny do smaku
sos salsaguacamolepo łyżce
śmetanki kremówki na każdą tartę
sól i
pieprz do smaku2 łyżki
oleju ryżowegoCiasto francuskie wyciągnąć z opakowania, rozłożyć na blacie i podzielić na 6 kwadratów.Z każdego kwadrata zrobić "pudełeczko"
Grzybki opłukać, osuszyć.Na patelni rozgrzać
olej ryżowy,
cebulę pokroić w krążki i wrzucić na patelnię, zeszklić i zrumienić, dodać posiekane
cebulki ze
szczypiorkiem,
potem w całości
grzybki. Posolić i popieprzyć, dodać
tymianek cytrynowy i odrobinke
soku z cytryny. Wszystko delikatnie wymieszać, zestawić z ognia.
Piekarnik nagrzać do 190 C. Na każdy kawałek
ciasta francuskiego nałożyć
grzybki z
cebulą, polać każdą część
śmietanką i wstawić do piekarnika. Piec przez ok 20 min lub do czasu aż ciasto się ładnie zrumieni.Na upieczone mini tarty nałożyć łyżeczką, w kilku miejscach
sos salsę oraz guacamole. Posypać świeżym, posiekanym
szczypiorkiem.Smacznego:)