Wykonanie

Inspiracją do zrobienia tych
ciasteczek był przepis znaleziony na tym blogu oraz zakupiona niedawno
mąka z
ciecierzycy.Ciasto nie jest zbyt przyjaźnie nastawione do wałkowania i wykrajania kształtów (dlatego trzeba wybrać bardzo proste,np gwiazdki,serduszka,trójkąty itp ) ale już upieczone
ciasteczka są przepyszne!!!Spróbujcie sami:)Składniki:2 szklanki
mąki z
ciecierzycy (240 g) (gram
flour)120 g zimnego
masła dobrej jakości4 łyżeczki
cukru waniliowego60 g miałkiego
cukru - dałam pół na pół
cukier biały i ciemny trzcinowy2
żółtkaszczypta
soligarść
migdałów (połówek lub całych )Piekarnik rozgrzać do 190-200 C.Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść,gdyby okazało się zbyt łamliwe trzeba dodać więcej
masła.Z zagniecionego ciasta odrywać mniejsze kawałki i rozwałkowywać je na papierze do pieczenia. Na rozwałkowanym wykrawać kształty i delikatnie przekładać je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.W każde nieupieczone jeszcze
ciastko delikatnie wcisnąć kawałki
migdałów (choć można z nich zrezygnować). Piec ok 10 min lub do czasu aż się zrumienią. Lekko ochłodzone przekładać na kratkę lub delikatnie do pojemnika.
Ciasteczka są bardzo smaczne i bardzo kruche.Wspaniałe.Doskonałe dla dzieci na diecie bezglutenowej.


Smacznego:)