ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka na mące z ciecierzycy

Kruche ciasteczka na mące z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Inspiracją do zrobienia tych ciasteczek był przepis znaleziony na tym blogu oraz zakupiona niedawno mąka z ciecierzycy.
Ciasto nie jest zbyt przyjaźnie nastawione do wałkowania i wykrajania kształtów (dlatego trzeba wybrać bardzo proste,np gwiazdki,serduszka,trójkąty itp ) ale już upieczone ciasteczka są przepyszne!!!
Spróbujcie sami:)
Składniki:
2 szklanki mąki z ciecierzycy (240 g) (gram flour)
120 g zimnego masła dobrej jakości
4 łyżeczki cukru waniliowego
60 g miałkiego cukru - dałam pół na pół cukier biały i ciemny trzcinowy
2 żółtka
szczypta soli
garść migdałów (połówek lub całych )
Piekarnik rozgrzać do 190-200 C.
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść,gdyby okazało się zbyt łamliwe trzeba dodać więcej masła.Z zagniecionego ciasta odrywać mniejsze kawałki i rozwałkowywać je na papierze do pieczenia. Na rozwałkowanym wykrawać kształty i delikatnie przekładać je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.W każde nieupieczone jeszcze ciastko delikatnie wcisnąć kawałki migdałów (choć można z nich zrezygnować). Piec ok 10 min lub do czasu aż się zrumienią. Lekko ochłodzone przekładać na kratkę lub delikatnie do pojemnika.
Ciasteczka są bardzo smaczne i bardzo kruche.Wspaniałe.Doskonałe dla dzieci na diecie bezglutenowej.
Smacznego:)
Źródło:http://netkaodkuchni.blogspot.com/2012/09/kruche-ciasteczka-na-mace-z-ciecierzycy.html