ßßß Cookit - przepis na Sałatka z tuńczyka i zielonego groszku

Sałatka z tuńczyka i zielonego groszku

nazwa

Wykonanie

Jak głosi legenda, przygotowywał ją były teść Taty, ale z mięsa ugotowanego kurczaka/kury. Na pomysł modyfikacji wpadła moja Mama, i tak tę sałatkę przygotowywało się u nas. Wersję z mięsem drobiowym lubię również, ale ta jest bardziej wyrazista; na dodatek każdy pretekst do zjedzenia ryby jest bezcenny.
To sałatka błyskawiczna, a składniki możemy mieć zawsze pod ręką. Bardzo ją lubię ze świeżo zmielonym pieprzem i jasnym pieczywem.
Składniki (na ok. 4 porcje):
185-gramowa puszka tuńczyka w oleju
1/2 400-gramowej puszki groszku konserwowego
3-4 łyżki majonezu
pieprz
Tuńczyka odsączyć, nieco rozdrobnić w średniej misce.
Groszek odsączyć, dodać do tuńczyka.
Dodać majonez, wymieszać, ocenić konsystencję; w razie potrzeby dodać go jeszcze więcej.
Doprawić do smaku solą (może się okazać niepotrzebna) i pieprzem.
Źródło:http://smakiem.blogspot.com/2012/04/saatka-z-tunczyka-i-zielonego-groszku.html