Wykonanie
Jak głosi legenda, przygotowywał ją były teść Taty, ale z
mięsa ugotowanego kurczaka/kury. Na pomysł modyfikacji wpadła moja Mama, i tak tę
sałatkę przygotowywało się u nas. Wersję z
mięsem drobiowym lubię również, ale ta jest bardziej wyrazista; na dodatek każdy pretekst do zjedzenia
ryby jest bezcenny.To
sałatka błyskawiczna, a składniki możemy
mieć zawsze pod ręką. Bardzo ją lubię ze świeżo zmielonym
pieprzem i
jasnym pieczywem.

Składniki (na ok. 4 porcje):185-gramowa puszka
tuńczyka w oleju1/2 400-gramowej puszki
groszku konserwowego3-4 łyżki
majonezupieprzTuńczyka odsączyć, nieco rozdrobnić w średniej misce.
Groszek odsączyć, dodać do
tuńczyka.Dodać
majonez, wymieszać, ocenić konsystencję; w razie potrzeby dodać go jeszcze więcej.Doprawić do smaku
solą (może się okazać niepotrzebna) i
pieprzem.