Wykonanie
Witajcie:) Dziś wstawiamy tradycyjny przepis na
śledzia w oleju z
cebulą. Jak wiadomo jest to bardzo prosta potrawa, przygotowywana na święta i inne uroczystości. Przepis specjalnie dla Dominiki, która ma ostatnio słabość do
śledzia pod każdą postacią :P.Składniki:1kg
śledzi matias5
cebul1l
mlekakoperek1l
olejuŚledzia wyciągamy z zalewy, wrzucamy do miski z zimną
wodą i dwukrotnie płuczemy. Ponownie pozbywamy się
wody z tym, że tym razem
śledzia zalewamy
mlekiem i odstawiamy w chłodne miejsce na noc. Wylewamy
mleko i płuczemy
śledzia wodą z pozostałości
mleka. Tak przygotowane
filety śledziowe kroimy w poprzek na kawałki o szerokości ok 3cm, zasypujemy
cebulą pokrojoną w drobną kostkę i posiekanym
koperkiem. Całość zalewamy
olejem i odstawiamy na kilka godzin.Smacznego!