ßßß
Witajcie:) Dziś wstawiamy tradycyjny przepis na śledzia w oleju z cebulą. Jak wiadomo jest to bardzo prosta potrawa, przygotowywana na święta i inne uroczystości. Przepis specjalnie dla Dominiki, która ma ostatnio słabość do śledzia pod każdą postacią :P.Składniki:1kg śledzi matias5 cebul1l mlekakoperek1l olejuŚledzia wyciągamy z zalewy, wrzucamy do miski z zimną wodą i dwukrotnie płuczemy. Ponownie pozbywamy się wody z tym, że tym razem śledzia zalewamy mlekiem i odstawiamy w chłodne miejsce na noc. Wylewamy mleko i płuczemy śledzia wodą z pozostałości mleka. Tak przygotowane filety śledziowe kroimy w poprzek na kawałki o szerokości ok 3cm, zasypujemy cebulą pokrojoną w drobną kostkę i posiekanym koperkiem. Całość zalewamy olejem i odstawiamy na kilka godzin.Smacznego!