Wykonanie
Dużo o nich słyszałam, widziałam w kilku miejscach, ale jak dotąd nie robiłam. Kiedy przywiozłam ze wsi kolejną porcję własnego
jarmużu pomyślałam, że to najwyższa
pora. Czipsy można doprawić ulubioną
mieszanką przypraw, ja użyłam cajun. Wyszły dość ostre, ciekawe w smaku. Nie przypadły jednak do gustu mojej mamie. Czipsy mają jedną wadę - dość szybko
tracą swą sprężystość i chrupkość. Dlatego warto zrobić małą porcję, do zjedzenia w przeciągu kilku godzin.
Składniki:2 liście
jarmużu3 - 4 łyżki
olejudowolne
przyprawyWykonanie:
Jarmuż myjemy i osuszamy. Odrywamy miękkie części liści i dzielimy na niewielkie porcje. Przekładamy do miski i zalewamy
olejem i posypujemy
przyprawami, dokładnie obtaczając liście. Wykładamy je na blachę z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 - 160 stopni. Pieczemy 4 - 7 minut pilnując, aby
jarmuż się nie przypalił.