Wykonanie
Widziałam takie u Karoliny w Zmysłach w Kuchni, a
potem u Grażynki . Ponieważ miałam gotowy zakwas buraczany postanowiłam spróbować.
Jajka są bardzo ładne, ale przyznam, że nie zauważyłam różnicy w smaku. Podejrzewam, że chodzi o długość marynowania. Myślę jednak, że na
stole Wielkanocnym będą prezentować się wspaniale.
Składniki:
jajka ugotowane na twardozakwas buraczany na farsz:
majonezkwas buraczanysól,
pieprz,
papryka chili w proszkuWykonanie:Ugotowane na twardo i obrane
jajka wkładamy do miski lub słoja. Zalewamy zakwasem tak, aby przykrywał
jajka. Odstawiamy na kilkanaście godzin (moje stały około 18 godzin) w chłodne miejsce.
Jajka wyjmujemy i osuszamy. Możemy podać je w ten sposób, lub też przygotować wersję faszerowaną.
Jajka kroimy na pół i ostrożnie wyjmujemy
żółtka.
Żółtka wkładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Dodajmy odrobinę
kwasu buraczanego i
majonezu. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
papryką chili. Farsz mieszamy i gotowy nakładamy do przekrojonych
białek.