ßßß Cookit - przepis na Różowe jajka faszerowane

Różowe jajka faszerowane

nazwa

Wykonanie

Widziałam takie u Karoliny w Zmysłach w Kuchni, a potem u Grażynki . Ponieważ miałam gotowy zakwas buraczany postanowiłam spróbować. Jajka są bardzo ładne, ale przyznam, że nie zauważyłam różnicy w smaku. Podejrzewam, że chodzi o długość marynowania. Myślę jednak, że na stole Wielkanocnym będą prezentować się wspaniale.
Składniki:
jajka ugotowane na twardo
zakwas buraczany na farsz:
majonez
kwas buraczany
sól, pieprz, papryka chili w proszku
Wykonanie:
Ugotowane na twardo i obrane jajka wkładamy do miski lub słoja. Zalewamy zakwasem tak, aby przykrywał jajka. Odstawiamy na kilkanaście godzin (moje stały około 18 godzin) w chłodne miejsce. Jajka wyjmujemy i osuszamy. Możemy podać je w ten sposób, lub też przygotować wersję faszerowaną.
Jajka kroimy na pół i ostrożnie wyjmujemy żółtka. Żółtka wkładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Dodajmy odrobinę kwasu buraczanego i majonezu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką chili. Farsz mieszamy i gotowy nakładamy do przekrojonych białek.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/04/Rozowe-jajka-faszerowane.html