Wykonanie
Dzieciaki uwielbiają Nutellę, niestety córcia jest chyba uczulona na
orzechy laskowe. Dlatego też postanowiłam przygotować zdrową wersję
kremu czekoladowego. Jak to czasami bywa, krem nie przypadł im do gustu. Nie mam pojęcia dlaczego. Małżonek stwierdził, że to przez
gorzką czekoladę, córka mówiła, że zbyt słodki (z czym się nie zgodzę). Efekt jest taki, że 3 słoiki kremu będą tylko dla mnie. Nie narzekam, bo mi smakuje. Wzorowałam się na przepisach Marty i Olgi .

Składniki:1 szklanka
kaszy jaglanej100 g
gorzkiej czekolady2
banany4 łyżki
kakao2 - 4 łyżki
syropu z agawy1 łyżka
soku z cytrynysólWykonanie:
Kaszę prażymy w garnku, aż zacznie przyjemnie pachnieć. Zalewamy 2 szklankami wrzątku ze szczyptą
soli, przykrywamy i gotujemy około 10 - 12 minut na niewielkim ogniu. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na minimum kwadrans.
Kaszę studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Ugotowaną
kaszę,
banany, rozpuszczoną
czekoladę,
kakao,
sok z cytryny i
syrop z agawy umieszczamy w blenderze i dokładnie miksujemy.