Wykonanie
Podczas wspólnego
gruszkowego pieczenia, Iga pokazała wpis, w którym od razu się zakochałam. Wiedziałam, że ten
syrop powstanie szybko w mojej kuchni. Minęło troszkę więcej czasu niż się spodziewałam, ale
syrop jest. Zrobiony nieco inaczej, ale przepyszny.

Składniki:250 g
cukru trzcinowego1 szklanka
wody4
gruszki2 - 3 gałązki
miętyWykonanie:
Cukier zalewamy w garnku
wodą. Zagotowujemy tak, aby
cukier się rozpuścił.
Gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki, wyjmujemy gniazda nasienne.
Gruszki wkładamy do
syropu. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Wkładamy
miętę i odstawiamy na kilka godzin. Możemy w międzyczasie wyjąć
miętę.
Gruszki wyjmujemy z zimnego
syropu (świetnie smakują).
Syrop przecedzamy i przelewamy do butelki. Trzymamy w lodówce.