ßßß Cookit - przepis na Syrop gruszkowy

Syrop gruszkowy

nazwa

Wykonanie

Podczas wspólnego gruszkowego pieczenia, Iga pokazała wpis, w którym od razu się zakochałam. Wiedziałam, że ten syrop powstanie szybko w mojej kuchni. Minęło troszkę więcej czasu niż się spodziewałam, ale syrop jest. Zrobiony nieco inaczej, ale przepyszny.
Składniki:
250 g cukru trzcinowego
1 szklanka wody
4 gruszki
2 - 3 gałązki mięty
Wykonanie:
Cukier zalewamy w garnku wodą. Zagotowujemy tak, aby cukier się rozpuścił. Gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki, wyjmujemy gniazda nasienne. Gruszki wkładamy do syropu. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Wkładamy miętę i odstawiamy na kilka godzin. Możemy w międzyczasie wyjąć miętę. Gruszki wyjmujemy z zimnego syropu (świetnie smakują). Syrop przecedzamy i przelewamy do butelki. Trzymamy w lodówce.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/11/Syrop-gruszkowy.html