ßßß
Składniki:1/4 łyżeczki cynamonuszczypta mielonych goździków250 g świeżej żurawinyskórka i sok z 1 pomarańczy250 g cukru (dałam trzcinowy)1 - 2 łyżki porto (nie dałam)
Wykonanie:Łyżeczkę wkładamy do zamrażarki. Pomarańczę (najlepiej niewoskowaną) myjemy, ścieramy skórkę (użyłam zestera) oraz wyciskamy sok. Sok wlewamy do garnka, dodajemy skórkę, umytą żurawiną, cukier i przyprawy. Zagotowujemy. Gotujemy przez około 5 - 7 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyjmujemy schłodzoną łyżeczkę i nabieramy odrobinę żurawiny. Wkładamy na 2 - 3 minuty do lodówki. Jeżeli żurawina jest odpowiedniej konsystencji podgrzewamy przez chwilę i wkładamy do wyparzonego i gorącego słoika (piekę słoiki w 100 stopniach przez kilkanaście minut). Jeżeli używamy alkoholu, dodajemy go przed włożeniem do słoika. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem na kilka minut.