ßßß Cookit - przepis na Żurawina do mięsa i serów

Żurawina do mięsa i serów

nazwa

Wykonanie

Kolejna wersja żurawiny, która pojawia się na blogu. Tym razem skorzystałam z przepisu z książki "Preserves" Lindy Wildsmith. Ta wersja jest wypadkową dwóch już tutaj pokazywanych. Smakowo przypomina tę świąteczną żurawinę, a konsystencją bardziej tę pierwszą tutaj pokazywaną.
Składniki:
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonych goździków
250 g świeżej żurawiny
skórka i sok z 1 pomarańczy
250 g cukru (dałam trzcinowy)
1 - 2 łyżki porto (nie dałam)
Wykonanie:
Łyżeczkę wkładamy do zamrażarki. Pomarańczę (najlepiej niewoskowaną) myjemy, ścieramy skórkę (użyłam zestera) oraz wyciskamy sok. Sok wlewamy do garnka, dodajemy skórkę, umytą żurawiną, cukier i przyprawy. Zagotowujemy. Gotujemy przez około 5 - 7 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyjmujemy schłodzoną łyżeczkę i nabieramy odrobinę żurawiny. Wkładamy na 2 - 3 minuty do lodówki. Jeżeli żurawina jest odpowiedniej konsystencji podgrzewamy przez chwilę i wkładamy do wyparzonego i gorącego słoika (piekę słoiki w 100 stopniach przez kilkanaście minut). Jeżeli używamy alkoholu, dodajemy go przed włożeniem do słoika. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem na kilka minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/10/Zurawina-do-miesa-i-serow.html