Wykonanie
Od jakiegoś czasu miałam ochotę na
dyniowe lody. Być może nawet bym się nie zmobilizowała, gdyby nie prośba mojej kuzynki. Jak rodzina prosi, to się nie odmawia. Kolor
lodów zależy od tego, jakiego rodzaju dyni użyjecie. U mnie niestety była olbrzymia, a w związku z tym kolor bladziutki. Za to smak niesamowity. Polecam. Na zdjęciu widać masę jeszcze przed włożeniem do zamrażarki.

Składniki:75 g
cukru trzcinowego250 g
pure dyniowego500 ml
śmietany kremówki250 ml
mleka3
żółtka2 łyżeczki
przyprawy do dyni2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego
Wykonanie:Do garnka wlać 250 ml kremówki,
mleko i
cukier. Podgrzewać, aż
cukier się rozpuści. W misce robota ubić
żółtka z
przyprawą. Powoli wlewać podgrzane
mleko, nie przerywając ubijania. Przelać całą masę do garnka i ponownie podgrzewać. Masa ma delikatnie oblepiać łyżkę, ale nie powinna się zwarzyć. Przelać masę do miski. Dodać pozostałe 250 ml kremówki,
pure dyniowe i całość dokładnie wymieszać (najlepiej przy użyciu robota). Przelać do naczynia, przykryć folią spożywczą tak, aby folia leżała na
masie. Schłodzić przez minimum godzinę w lodówce (u mnie przez noc). Schłodzoną masę wlać do maszyny do
lodów. Miksować przez około 20 - 30 minut, aż masa się zmrozi. Przełożyć do naczynia i zamrażać przez 3 - 4 godziny.