Wykonanie
Witam po przerwie. Na początek kilka wpisów, które powstały jeszcze przed wyjazdem.Przywiozłam ze wsi trochę
płatków róż. Ponieważ nie miałam wtedy czasu na ich przetwarzanie, postanowiłam dodać je do
dżemu z
moreli. Bardzo aromatyczne połączenie, aż szkoda, że powstały tylko 2 słoiczki. A
dżem wykorzystałam do .... Tego dowiecie się w następnym wpisie.
Składniki:1 kg
moreli400 g
cukru2 garście
płatków róży (bez białych końcówek)
Wykonanie:
Morele myjemy, pozbawiamy pestek i ewentualnie obieramy ze skórki (ja obierałam, bo
morele miały nieładną skórkę). Wkładamy je do garnka o grubym dnie, zasypujemy
cukrem, mieszamy i gotujemy mieszając. Po około kwadransie dodajemy
płatki róży. Gotujemy dalej, aż
dżem osiągnie pożądaną konsystencję. Gorący
dżem przekładamy do wyparzonych i gorących słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry nogami na kilkanaście minut.
Dżem można zapasteryzować, ale ja tego nie zrobiłam, bo
dżem wykorzystywałam niemal natychmiast.