Wykonanie
Cukier różany to mój pierwszy eksperyment z
płatkami róży ogrodowej. Długo miałam obawy czy jej
płatki nadadzą się , ale w końcu zaryzykowałam. Niestety nie mam w najbliższej okolicy dzikiej róży, wiec musiałam zadowolić się tym co mam w swoim własnym ogródku ;-). Doczytałam, ze wszystkie
płatki róż są jadalne, trzeba je tylko pozbawić białych koniuszków, aby pozbyć się goryczy.
Cukier różany pięknie pachnie dobrze smakuje i ślicznie wygląda.

1 szklanka
płatków różanych1,5-2 szklanki
cukruPłatki różny rozkładamy na kartce papieru lub gazety i czekamy aż ew lokatorzy się wyprowadza ;-) Jeśli roślinka jest niewiadomego pochodzenia, to musicie
płatki opłukać i poczekać aż wyschną, jeśli macie pewność ze nie była niczym chemicznym traktowana i rosła z dal od
drogi nie musicie tego robić.
Płatki pozbawiamy białych końcówek ( są lekko gorzkie) i razem z polowa szklanki
cukru miksujemy w malakserze. tak powstały mokry
cukier rozsypujemy na papierze i czekamy aż wyschnie. Następnie miksujemy go z reszta
cukru i gotowy przekładamy do szczelnie zamykanych pojemniczków